COVID-19

Ponudba za delodajalce

V zahtevnih razmerah sodelujte z izkušenimi strokovnjaki

Če želite v negotovem obdobju epidemije koronavirusa izvajati svojo dejavnost nemoteno, obenem pa poskrbeti za varnost vseh (zaposleni, stranke itd.), nas kontaktirajte na info@institut-vz.si. Smo izkušena ekipa strokovnjakov za varnost in zdravje pri delu in v najkrajšem času vam bomo pripravili načrt ukrepov za preprečevanje prenosa okužb, ki bo prilagojen vašim posebnostim ter v največji meri upošteval obstoječe procese v vaši organizaciji.

Zagotovimo vam:

  • načrt ukrepov za preprečevanje okužb
  • pravilno uporabo in vzdrževanje osebne varovalne opreme
  • jasne in konkretne informacije
  • točen načrt ukrepanja
  • vzpostavitev sistema preprečevanja prenosa okužb
  • enostavno rešitev, prilagojeno vaši organizaciji
  • varnost za vas, vaše zaposlene in vaše stranke
  • tekoče poslovanje
  • redno obveščanje o novostih in najnovejših dognanjih

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na e-naslovu info@institut-vz.si.

Še danes

Pošljite nam povpraševanje za načrt ukrepov za preprečevanje okužb v vaši organizaciji. Zavedajte se svoje odgovornosti, kajti vsak je s svojim ravnanjem pomemben člen pri preprečevanju širjenja okužbe.

COVID-19 in delovno okolje

Ukrepanje delodajalca v spreminjajočih se razmerah

V izrednih razmerah epidemije, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, je odgovornost delodajalca za varnost in zdravje pri delu še toliko večja. V množici vseh informacij delodajalci težko izluščijo, kateri ukrepi bodo zadostili zahtevam za preprečevanje prenosa okužb v njihovi organizaciji. Ob omejenih virih (varovalne opreme, delovnih sredstev, tehnologije itd.) in hitrih odločitvah tako sprejemajo in izvajajo različne varnostne ukrepe, ki za organizacijo pogosto niso optimalni.

Prilagojeni načrti ukrepov

Le s prilagojenimi načrti ukrepov boste delodajalci pridobili enostavno obvladovanje vseh kritičnih točk, ki lahko predstavljajo tveganje za prenos okužbe med različnimi osebami. Tako boste jasno postavili pristojnosti in odgovornosti vseh vpletenih in zagotovili striktno izvajanje določenih ukrepov.

Pokličite nas ali nam pišite ter pridobite ponudbo za načrt ukrepov

Za preprečevanje okužb dihal (kamor spada tudi okužba z novim korona virusom), so najbolj učinkoviti vsakodnevni higienski ukrepi, ki pa jih je seveda potrebno redno in pravilno izvajati.

Bolezen COVID-19

Zelo nalezljiva virusna bolezen dihal

Bolezen COVID-19 povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2. Podobna je vsem drugim okužbam dihal (npr. gripi), vendar je bolj nalezljiva, manj poznana in proti njej še nimamo cepiva. Prenaša se s kapljicami v izdihanem ali izkašljanem zraku ali z neposrednim kontaktom z obolelo ali okuženo osebo. Možen je tudi prenos prek okuženih površin ali po zraku z aerosoli. Fekalno-oralni prenos znanost še ugotavlja.

Inkubacijska doba

Čas od okužbe do pojava simptomov traja 1–14 dni (po nekaterih podatkih celo do 24 dni).

Simptomi

Bolezen poteka najpogosteje s simptomi, ki so: utrujenost, nahod, temperatura nad 38 oC, kašelj in bolečine v mišicah. Redkeje se pojavijo tudi glavobol, boleče žrelo, bolečine v trebuhu in driska. Pri težjih oblikah bolezni pride do občutka pomanjkanja zraka. Bolezen lahko poteka tudi brez simptomov, pri čemer je okužena oseba ‘prenašalec’ in prav tako ogroža okolico.  (Vir: NIJZ, ZMDPŠ)

Potek bolezni

Blag potek bolezni traja najpogosteje 4–7 dni, nato pa se pri približno 80 % okuženih stanje izboljša, pri določenih ljudeh (predvsem iz ogroženih skupin) pa lahko pride do poslabšanja bolezni in potrebe po zdravljenju v bolnišnici (14 % primerov), v skrajnih primerih (6 % vseh okuženih) do stopnje, ko potrebujejo umetno predihavanje. (Vir: ZMDPŠ)

Ranljive skupine

Epidemija bolezni COVID-19 se širi med celotno populacijo. Kljub temu bolezen bolj prizadene starejše od 60 let (kadilce, starejše od 55 let), nosečnice, osebe s kroničnimi obolenji dihal in srčno-žilnega sistema, sladkorne bolnike na terapiji z inzulinom, osebe z boleznimi, ki zahtevajo trajno terapijo (astma, KOPB …) ter osebe na imunosupresivni terapiji ali tiste, ki uporabljajo biološka zdravila. (Vir: ZMDPŠ)

Inštitut varnosti in zdravja COVID-19
COVID-19